ZAŠTO ODŽAČAR DONOSI SREĆU?

Širom sveta susret sa odžačarem predstavlja sreću. U tom momentu poželimo želju i tražimo dugme na odeći kako bismo se uhvatili za njega da bi nam se želja ispunila.

I figura odžačara i dugme, kao amajlija, imaju svoje značenje.

Naime, susret sa odžačarem predstavlja susret sa srećom, a ovo verovanje ima jako dugu istoriju. Ranije se nije vezivalo za odžačara, nego za bilo koju osobu koja ima tamniju kožu.

odzacar dugme odzacarske usluge 1

Ovo verovanje da osobe sa tamnijom bojom kože donose sreću vezuje se za mišljenje da se duše naših predaka mogu otelotvoriti u lik nekog stranca kako bi nas posetili na “ovom svetu”. S obzirom na to da je “onaj” svet pod zemljom, njegova boja je crna. Smatra se da su duše naših predaka naši zaštitnici i da od njih zavisi naša sreća. Zbog toga je sreća sresti odžačara, jer se on smatra otelotvorenjem duše naših predaka, a susret sa njim ima moć da otera nečiste sile iz našeg života.

Odžačari – vesnici sreće

Prema jednoj priči koja je nastala 1529. godine kada su Osmanlije izvršili opsadu Beča, jedan odžačar je video turske trupe koje se približavaju Beču i obavestio nadležne. Zahvaljujući njemu, Beč je odbranjen od Osmanlija, a odžačari su postali simbol sreće.

Postoji i druga priča koja je vezana za jednu groficu koja je pripremala veliku proslavu. Kada je sve već bilo spremno, iz kamina je počeo da izlazi crni dim i polako, ali sigurno ispunjavao je ceo dvor. Međutim, u tom trenutku dva odžačara pritekla su grofici u pomoć – očistili su dimnjak i tako spasili zabavu. Grofica je od tada svima pričaka kako odžačari donose sreću.

Treća priča o odžačarima slična je drugoj, ali u sebi ima i logike i verovanja. Kada je dimnjak zapušen, dim se vraća u kući, što znači da dom “ne diše” dobro, dim se zadržava unutra, čime se zagađuje domaćinstvo, a time se i negativna energija taloži. Logično je da, kada odžačari urade svoj posao i očiste odžak, dim izlazi napolje, što u tom trenutku predstavlja čišćenje i osobađanje doma od zlih i negativnih sila.

Zašto se uhvatimo za dugme kada sretnemo odžačara?

Ustaljena je navika kod onih koji veruju da odžačar donosi sreću, da se u trenutku kada vidimo odžačara odmah uvatimo za dugme. Ali kako je dugme veza između odžačara i ostalih ljudi?

Dugme predstavlja “magični krug” sreće, neku vrstu amajlije, koju je, da bi nam se ispunila želja, trebalo protrljati prstima kada vidimo odžačara.